LignoCity sätter Kristinehamn på kartan
Foto: Kristinehamns kommun/Peter Strömberg.

LignoCity sätter Kristinehamn på kartan

Publicerat 6 september, 2021

Att ha en världsunik testbädd för utveckling av lignin i Kristinehamn innebär flera positiva aspekter från kommunens håll. Ett ökat kontaktnät, en positiv framåtanda och en väg ut i världen är några av de fördelar testbädden för med sig.

– För mig är LignoCity en plats där du som innovatör, företagare, uppfinnare eller miljöintresserad kan komma om du vill ersätta vissa typer av material med mer miljövänliga alternativ, säger Daniel Stenborg som är innovationsledare på Närsam, Näringslivssamverkan i Kristinehamn AB.

Närsam är ett kommunalt bolag med syfte att skapa tillväxt och bidra till ett gott företagsklimat i den värmländska kommunen med lite mer än 24 000 invånare.

– Min roll som innovationsledare innebär att jag ska vara med och skapa förutsättningar  för innovativa företag och bolag att etablera sig i vår kommun, säger Daniel.

Daniel Stenborg

Diversifierat näringsliv

Närsam är en av de aktörer som utöver RISE är med och driver och stöttar utvecklingen av LignoCity.

– Vi försöker ju såklart vara aktiva och påverka verksamheten så den även passar det vi vill uppnå och då handlar det främst om att få företag till kommunen som väljer att etablera sig och växa här.

Enligt Daniel finns många fördelar för små och medelstora företag som vill etablera sig i just Kristinehamn.

– Vi har ett väldigt diversifierat näringsliv här. Här finns några stora, världsledande företag och många små och medelstora aktörer.  Att vi dessutom har LignoCity gör att vi kan profilera oss och erbjuda något riktigt unikt.

Viktigt nätverk

Utöver testbädden i sig och de möjligheter den för med sig menar Daniel att fler positiva aspekter kommer av LignoCity.

– Nätverket kring testbädden är väldigt viktigt för oss, vi får draghjälp i att komma i kontakt med företag som vill etablera sig. Våra samarbetspartners RISE, Paper Province, regionen med flera, tillsammans med de webinarier som hålls hjälper alla till att lyfta LignoCity och därigenom även Kristinehamn.

Dessutom, menar han, får lilla Kristinehamn en direkt kontaktväg rakt ut i världen. Ett scenario han gärna ser en fortsättning på framöver.

– Jag hoppas ju självklart som många andra att den här verksamheten ska bli som ett självspelande piano och att företagare från hela världen ska se Kristinehamn som en naturlig plats att etableras sig på.