Inspelade webbinarium

Prenumerera på inbjudningar till våra webbinar →

Webbinar och inspelade event

För oss  är det viktigt att skapa kännedom om lignin, dess möjligheter och om LignoCity. Därför bjuder vi in till olika event och digitala seminarium kopplat till området lignin. Så har du missat ett webbinar eller önskar se det igen, då hittar du dem här.

Om torkningstekniker för biomaterial – Manish Verma, Swedish Exergy och Mattias Drotz, RISE

27 mars 2024

Välkommen till ett webbinarium där vi träffar Manish Verma, Swedish Exergy och Mattias Drotz, RISE, som kommer att prata om möjligheter och utmaningar med torkningstekniker för biomaterial. Webbinariet hålls på engelska.

Om lignin i elastomera material – Jerk Rönnols, RISE och Justine Charmillot, Bloom Biorenewables

9 maj 2023

Välkommen till ett webbinarium där vi träffar Jerk Rönnols, RISE, och Justine Charmillot, Bloom Biorenewables, som kommer att prata om möjligheter och utmaningar med användning av lignin i elastomera material. Webbinariet hålls på engelska.

Kombinationen lignin och elektronik – möjligheter och utmaningar

27 april 2023

Välkommen till ett webbinarium där vi träffar Jesper Edberg och Hjalmar Granberg, båda forskare på RISE, som kommer att prata om vad som händer när man kombinerar kompetensen hos lignocellulosa med elektronikens. Vilka möjligheter och utmaningar finns, och hur kan området biobaserad och grön elektronik påverka vårt framtida samhälle? Webbinariet hålls på engelska.

16 mars 2023

Välkommen till ett webbinarium där vi först träffar Andreas Bengtsson, forskare på RISE, som kommer att berätta om potentialen för biobaserade kolfibrer från cellulosa och lignin. Därefter kommer Åsa Östlund att berätta mer om företaget Tree To Textile, som erbjuder en ny teknik för att möjliggöra en ny hållbar konstgjord cellulosatextilfiber. Webbinariet hålls på engelska.

24 februari, 2023

Välkommen till ett webbinarium om bland annat potentialen för röntgenkarakteriseringar för lignin, liksom potentialen för det nya materialet Grapholium™ som tillverkas av lignin. Vi gästas av Dr. Shun Yu, forskare specialist inom röntgenspridning/spektroskopi vid RISE, och Anna Carlsson, CTO för nystartade Bright Day Graphene. Webbinariet är på engelska.

Lignin som barriär och dispergeringsmedel

6 oktober, 2022

Pedram Fatehi, Professor at Lakehead University berättar om ”Lignin-based dispersants, challenges and opportunities” och Peter Rättö, scientific advisor at RISE Bioeconomy, berättar om ”The use of lignin as a barrier in food packaging”.

Ligninteknik och valorisering av biomassa

19 maj 2022.

Under detta webbinarium ger Mikhail Balakshin, professor i praktik i ligninkemi vid Aalto-universitetet, en presentation om Ligninteknik – flaskhalsen för avancerade integrerade bioraffinaderier. Vi får också träffa Filipa Lima, R&D Chemical Engineer på BGW, från Portugal. Hon berättar om Bio Green Woods och dess bidrag till gröna initiativ genom valorisering av biomassa.

28 april 2022.

Under detta webbinarium får vi följa med in i två olika världar. Först får vi höra Lars-Erik Sjögren, vd på Biosorbe berätta om startup-företagets utvecklingsresa. I nästa del av webbinariet får vi möta professor Antje Potthast som tar oss in i forskningens värld och närmare bestämt molekylviktsbestämning av lignin.

Vi firar kvinnor på internationella kvinnodagen

8 mars 2022.

I ära av den internationella kvinnodagen träffade vi Elin Appel, projektledare på Paper Province, Ewellyn Capanema, forskare på RISE Research Institutes of Swedenoch Kristin Israelsson, brukschef på Nordic Paper Bäckhammar.

Användning av lignin i bränslen

24 februari 2022

I det här webbinariet fokuserar vi på lignin i bränslen. Med oss har vi Erik Furusjö och Linda Sandström from RISE, Research Institutes of Sweden, som ger oss en inblick i deras arbete kopplat till just detta ämne.

Lignin ur en kemisk synvinkel

20 januari 2022

David Blomberg Saitton, chef för forskning och affärsutveckling på RISE, Research Institutes of Sweden och René Backes, Business Development Specialist hos BASF, ger oss en inblick i lignin som råvara, hur det kan användas kemiskt och vilka utmaningar det står inför.

Resan mot att göra av lignin till en funktionell ingrediens

2 december 2021

With us this time we have LignoPure who will guide us on their exciting journey to make lignin a functional ingredient. You will also get a first-hand preview of digital LignoCity.

Möjligheterna med lignin – en närmare titt på MicroBioGen och Graanul Biotech

4 november 2021

I detta webbinarium tittar vi närmare på forskningen som gjorts om lignin ur två olika perspektiv. Möt Geoffrey Bell, verkställande direktör på MicroBioGen och Peep Pitk, FoU-chef för Graanul på Biotech. De ger  oss sina perspektiv på forskningsläget.

Kan lignin ersätta bitumen i asfalt?

7 oktober 2021

Forskare i Kanada och Sverige arbetar just nu med att utveckla grönare asfalt där lignin ersätter bitumen. Under detta webbinarie får vi lyssna på Natascha Mongeau, affärsutvecklingschef på FPInnovations och Jonas Ekblad, seniorforskare på division asfalt inom NCC Industry.

Finansiering och dörröppnare för start-ups samt små- och medelstora företag

2 september 2021

LignoCity och akademin

20 maj 2021

Under detta webbinarie berättar Agne Swerin, professor i kemiteknik vid Karlstads universitet, om forskningsmiljön Pro2BE och studenter från Lund presenterar sina examensarbeten kopplade till lignin.

Från idé till marknad, möjligheter och utmaningar med lignin

15 april 2021

Grön grafen och karboniserat lignin

11 mars 2021

Bestrykning av lignin och Lixeas fraktioneringsprocess för biomassa

4 februari 2021

Peter Rättö, senior researcher in the lignin unit at RISE’s Department for Bio-economy and Health, berättar om möjligheterna att använda lignin i bestrykning. Under webbinariet träffar vi även Krisztina Kovács-Schreiner från Lixea som berättar om deras unika separationsteknik för biomassa.

Paper Province Wood Talk

20 januari 2021

LignoCity gästar Paper Province Wood Talk för att berätta om bioplast av lignin.

Bioplast av lignin

15 december 2020

Christopher Carrick på RenCom berättar om företagets arbete med ligninbaserade bioprodukter. Fredrik Berthold, forskare på RISE, ger in inblick i forskningen och utvecklingen på området. Maria Ölmhult, RISE, berättar dessutom om testbädden LignoCity, dess erbjudande och möjligheter.

 

Maria Ölmhult

Projektledare

RISE

maria.olmhult@ri.se

076-876 70 05