Bright Day Graphene får 800 000 kr för utveckling av ligninbaserad grafen
Bright Day Graphene, grundat av Malin Alpsten och Anna Carlsson, tillverkar grön grafen utan negativ inverkan på planeten sedan 2017.

Bright Day Graphene får 800 000 kr för utveckling av ligninbaserad grafen

Publicerat 14 mars, 2022

Bright Day Graphene använder skogsråvaran lignin för att göra ”grönt” grafen. Startup-företaget har genom ett EU-anslag för kvinnliga innovatörer och grundare beviljats över 800 000 kronor till utvecklingen av företaget.

Istället för att använda grafit gör det svenska Bright Day Graphene ”grönt” grafen av skogsråvaran lignin. Startup-företaget har genom ett EU-anslag för kvinnliga innovatörer och grundare beviljats över 800 000 kronor till utvecklingen av företaget.

Grafen beskrivs ofta som ett supermaterial. Det är lättare än bomull men starkare än stål, det har även elektriskt ledande egenskaper.

Att storskaligt framställa lignin är svårt vilket har bromsat materialets verkliga genomslag. De flesta som försöker sig på detta använder grafit som bryts i gruvor. Bright Day Graphene har tagit ett annat grepp på problemet och utvecklat en metod som gör det möjligt att göra grafen med hjälp av lignin.

Kvinnliga tech-företagare

Nyligen stod det klart att Bright Day Graphene är ett av tre svenska företag som får 75 000 euro, drygt 813 000 kronor, via det nya initiativet Women Tech EU för sina banbrytande hållbara innovationer.

– Det är otroligt roligt att bli uppmärksammade för det vi gör och få bli en del av detta nätverk av kvinnliga tech-företagare i Europa. Pengarna kommer gå till att starta ett projekt där vi kommer slipa på vår affärsmodell och utveckla både en prisstrategi och en IP-strategi, något vi ser väldigt mycket fram emot, säger Malin Alpsten, CEO på Bright Day Graphene i en intervju med SIO Grafen.