Lignin är framtidens material

Lignin är framtidens material

Publicerat 5 augusti, 2020

Från vanillin till kolfiber och uv-skydd. Lignin har många egenskaper och är ett smart biomaterial som kan ersätta många fossila produkter på marknaden. Sting Bioeconomys podd har träffat Per Tomani, forsknings- och affärsutvecklare på RISE, för att ta reda på mer om det mångsidiga supermaterialet lignin.

Till att börja med; lignin är det klister som binder samman fiber och ger växter och träd dess styrka. Det finns överallt i naturen.

– Det är en stor resurs, precis som all biomassa egentligen, säger Per Tomani.

Än så länge är det dock ett relativt outnyttjat material. Endast några ställen runt om i världen utvinner lignin. Ett av dem är Bäckhammar, där en testbädd tar vara på svartluten från närliggande bruk och separerar ligninet från materialet, som annars eldas upp runt om på världens pappers- och massabruk.

Gör framtiden grönare

Lignin har många egenskaper och därmed många möjliga användningsområden. I podden får vi bland annat höra om hur det kan användas till UV-skydd, inte bara i solkrämer utan också för att förhindra papper, förpackningar, textiler, billackeringar och mängder av andra ytor från att ta skada av solen.

Per Tomani berättar även om hur en del av bitumen, en viktig och stor del i asfalt, kan ersättas av lignin tack vare dess liknande struktur. I Nederländerna har man asfalterat några vägar på detta vis.

Frågan är då, varför görs inte det överallt?

Enligt Per Tomani handlar det till stor del om tillgång och självklart spelar pris in. I dagsläget utvinns inte tillräckligt med lignin för att det ska räcka till eller bli kostnadseffektivt.

I Bäckhammar produceras till exempel ett ton i timmen.

– Det är ju ingenting för att asfaltera vägar, men det är i alla fall något man kan använda för att visa på möjligheterna.

Men potentialen som kommer med ligninet är stor  och materialet kan även användas för att till exempel skapa bioplast och kolfiber.

Den ligninbaserade kolfiber som finns idag har en prestanda som glasfiber. Målet är dock att göra den styvare, så att det till exempel ska kunna användas för att tillverka bilar på ett miljövänligare sätt.

Lyssna på podden

Lignin har en spännande framtid framför sig. Vill du veta mer? Lyssna då på podden med Per Tomani. Han pratar om allt från vanillinpulver till produktionsutmaningar och vad som egentligen är ligninets spetskompetens.

Podden hittar du här.