Träbatterier får en skjuts framåt

Träbatterier får en skjuts framåt

Publicerat 15 augusti, 2022

Stora Enso och Northvolt har ingått ett samarbete för att ta fram hållbara batterier med hjälp av lignin från nordiska skogar. Målet är att utveckla världens första industrialiserade batteri, vilket sänker både koldioxidavtryck och kostnad.

– Samarbetet med Northvolt är ett steg mot att tillhandahålla den snabbt växande batterimarknaden med förnybara anodmaterial från träd. Vårt ligninbaserade hårda kol, Lignode by Stora Enso, kommer att tillgodose den europeiska försörjningen av anodråvara. Vi möter behovet för hållbara batterier inom områden som fordon och stationär energilagring, säger Johanna Hagelberg, chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso, i ett pressmeddelande.

Båda företagen bidrar till batterisamarbetet med nyckelkomponenter och expertis. Stora Enso tillför sitt ligninbaserade anodmaterial Lignode, som kommer från hållbart brukade skogar, medan Northvolt står för celldesignen, produktionskonceptet och utvecklingsprocessen.

Lignin är ett hållbart val av material

Lignin finns i alla växter. Det är en av de största förnybara kolkällorna vilket gör ligninet till en viktig tillgång i övergången till ett fossilfritt samhälle.

Liksom Stora Enso utvinner LignoCity kraftlignin. LignoCity är dock en öppen test- och utvecklingsanläggning som gör det möjligt för företag och innovatörer att komma till anläggningen för att utveckla sina idéer och produkter. Det går att köpa lignin för att ta med men det finns också plats att flytta in i anläggningen för att till exempel bygga en egen pilotanläggning på plats. Några som gjort just det är Lixea.

Vill du veta vad LignoCity kan göra för dig? Klicka dig då vidare här.