Träskum kan ersätta bubbelplast
Forskare har tagit fram ett lätt och hållbart alternativ till bubbelplast och frigolit som innehåller lignin. Foto: Mikko Raskinen

Träskum kan ersätta bubbelplast

Publicerat 11 juni, 2021

Forskare vid Aalto Universitet i Finland har skapat ett biobaserat material med träliknande egenskaper som skulle kunna ersätta frigolit och bubbelplast. Blandningen innehåller lignin, träfiber och laponit.

Forskarteamet i Finland har använt sig av artificiell intelligens för att ta fram skum som skyddar mot stötar och fukt, vilket gör det passande till förpackningar. En av blandningarna som visat sig framgångsrik för att ersätta bubbelplast och frigolit är lignin, träfibrer och laponit. Materialet i sig påminner väldigt mycket om kork men är tiotals gånger lättare. Det gör att det inte bara till ett mer hållbart alternativ genom att vara fara fossilfritt utan också genom att det kan bidra till minskat koldioxidutsläpp genom lägre fraktvikt i paketen det används i vit transport.

Skulle forskarna lyckas visa att materialet dessutom är eller kan göras både brandsäkert och fuktbeständigt skulle dess styrka, lätthet och värmeisoleringsegenskaper också göra det lämpligt för isolering av byggnader.

Läs mer här.