Tillverkning av ligninbaserad grafen ska skalas upp

Tillverkning av ligninbaserad grafen ska skalas upp

Publicerat 9 november, 2021

Med hjälp av lignin utvecklar Bright Day Graphene supermaterialet grafen som är lättare än bomull men starkare än stål. Från tillverkning i gramskala ska bolaget öka tillverkningen till ett ton per år.

Äkta grafen består av endast ett lager kolatomer, är transparent, böjbart och kan formas till vilken form som helst. Förutom att det är lättare än bomull och 300 gånger starkare än stål, har det termiska och elektriskt ledande egenskaper. Det gör det åtråvärt på materialmarknaden.

Grafen kan användas till en mängd olika saker men där Bright Day Graphene ser att det verkligen kan göra skillnad är inom energi för att skapa förnyelsebara energikällor och en mer effektiv energilagring.

Grafen kan leda ström helt utan motstånd, det är tusentals gånger tunnare än ett pappersark och behövs i mycket liten mängd för en större yta. Bright Day Graphene berättar att Samsung har utvecklat ett grafenbatteri som har 45 procent högre kapacitet och fem gånger så snabb laddning jämfört med dagens mobilbatterier. Det betyder att man kan få en fulladdad mobil på bara tolv minuter.

Skalbar metod

Möjligheterna som kommer med materialet är stora, men att tillverka grafen i större skala är svårt.

De flesta som försöker utgår från grafit, som bryts i gruvor. En utmaning i processen är att se till att grafenflingorna inte klumpar ihop sig. Bright Day Graphenes metod kommer runt problemet, och gör samtidigt  tillverkningen mer hållbar genom användning av skogsråvaran lignin – ”skogens egna lim” som binder ihop cellulosafibrerna i ved och ger dem styrka.

– Utmaningen har varit att bevisa att vår metod är skalbar. Det trodde vi för ett år sedan och nu kan vi också visa att det är så. Det är en viktig milstolpe för oss, säger Anna Carlsson, medgrundare och teknisk chef på Bright Day Graphene, till Ny Teknik.

Bygger en industriell pilot

Sedan ett år tillbaka tillverkar Bright Day Graphene grafen i gramskala i en labbpilot. Det används inom ramen för ett projekt kring energilagring, sensorer för smarta förpackningar, bakteriedödande ytor och barriärer för förpackningar.

Bolaget planerar nu för bygget av en industriell pilot under 2022, med en kapacitet på ett ton per år.

– Det finns en enorm hajp kring grafen och många har en idé om hur de vill använda materialet utifrån den här hajpen som har skapats. Men det är kanske inte alltid som det grafen som finns på marknaden kan nå upp till förväntningarna. Det är en möjlighet för oss, eftersom vi med vårt material bland annat kan uppnå bättre strömledande egenskaper, säger Anna Carlsson.