Mer skogsråvara i material för 3D-printing

Mer skogsråvara i material för 3D-printing

Publicerat 27 januari, 2020

Ett fösta steg har tagits mot att öka mängden skogsråvara i materialet som används vid 3D-printing. Resultatet är tre bruna knappar innehållande lignin – trädets naturliga klister.

På The Wood Region i Sysslebäck finns en av världens största 3D-skrivare. Den kan skriva ut föremål över sex meter långa. Testbäddsanläggningen är dessutom unik då utskrifterna sker i biokomposit. Det vill säga, ett fossilfritt material som kommer från naturen. Önskan är dock att se om det är möjligt att ta fram ett material som till ännu större andel – eller helt, består av skogsråvara.

– Vi har precis börjat med utvecklingen för att se om vi kan använda lignin som bindningsmedel. Till det har vi fått lite ligninprover, berättar Christer Jonson, konsult på The Wood Region, som lett utvecklingen.

Svensk skog till 3D-print

Målet är att byta ut en del av bioplastens innehåll som idag utgör 60-90 procent av det biomaterial som används på anläggningen.

– Genom att minska användningen av till exempel rörsocker i bioplasten kan man använda odlingsmarkerna till mer livsmedel istället. Dessutom är det ett plus om vi kan ta råvara från skogen och Sverige, då är lignin bra och starkt.

Lignin är dessutom en biprodukt från framställningen av papper och massa som i nuläget eldas upp för att skapa energi på bruken. Genom att separera ligninet från svartluten kan det användas till andra saker som genererar ett mycket högre värde.

Lyckat första försök

Under förra veckan gjordes det första försöket. Efter att ha tagit fram en lignintråd, användes det nya materialet för att ta fram tre knappar.

– Vi är bara inne och skrapar på ytan nu, understryker Christer Jonsson.

Dock var det första försöket mycket lyckat. Nästa steg är att göra fler tester med mer ligninmaterial.

RenCom bidrar i utvecklingen

Ligninet som använts har sitt ursprung från LignoCity i Bäckhammar, men utvecklats av RenCom för att passa just 3D-tryck.

– Det är kul att vara med och koppla ihop materialutvecklingen av ligninplaster för 3D-teknologi,som vår samarbetspartner RenCom gör, med utvecklingen av 3D-tryck på The Wood Region. RenCom är ett företag som har möjlighet att skapa många olika varianter av lignbaserade material. Det är jätteintressant att följa och delta i utvecklingen, säger Per Tomani, affärsutvecklare på RISE och LignoCity.

Knappen är ett resultat av ett första lyckat försök att 3D-trycka med lignin.
Den första framtagna lignintråden för 3D-tryck.