Lixeas invigning gjorde LignoCity till en internationell mötesplats 
Krisztina Kovacs-Schreiner, CEO, Lexia.

Lixeas invigning gjorde LignoCity till en internationell mötesplats 

Publicerat 1 juni, 2022

Den 24 maj besökte närmare 70 personer LignoCitys lokaler för att delta vid invigningen av Lixeas pilotmaskin som separerar biomassa. Det var ett event som samlade folk från hela Europa.

Lixea är ett Londonbaserat företag som har utvecklat en process för att utvinna biomaterial så som cellulosa och lignin med hjälp av saltlösning. Tekniken gör att mer biomassa kan utvinnas som i sin tur bidrar till lägre användning av fossila material. Det är en process av stort intresse för många, så när det var dags för invigning av Lixeas pilotmaskin samlades många internationella gäster.

– Det är otroligt vad vi åstadkommit de här åren. Vi började med ett tiomilliliters provrör och nu står här med en fullskalig testanläggning, säger Florence Gschwend, som varit med och grundat Lixea.

Det har varit en lång resa som började i laboratoriet på Imperial College i London, för att 2017 bli ett företag som nu har invigt en produktionsanläggning redo att producera mer än vad som ryms i ett tiomilliliters provrör.

Lixea har onekligen tagit sig långt och nu är det dags för nästa steg.

– Under det kommande halvåret ligger mycket fokus på att få i gång processen. Att vara i drift, ta prover och göra analyser. Nästa steg är att titta närmare på hur vi kan skala upp och att hitta investerare och samarbetspartners, säger Jennica Ivarsson, operativ chef på Lixea.

Utrymme för fler i lokalerna

Bland invigningens gäster fanns personer som på ett eller annat vis stöttat Lixea längs resans gång, så som företag, entreprenörer, nätverk och andra startuppföretag. Det lokala stödet har varit stort och bland dessa pelare finns LignoCity som Lixea valt att dela industrigolv med.

–  Här kan vi erbjuda industriell infrastruktur, rum och laboratorium och mycket mer. LignoCity är en hubb och ett nätverk. Vi kan ge stöd genom kunskap och kommunikation. Det är toppen att ha Lixea här och det finns plats för fler företag, säger Robert Gustavsson, projektledare på RISE, Research Institutes of Sweden och LignoCity.