Lignin kan användas för att skapa smarta papperssugrör 

Lignin kan användas för att skapa smarta papperssugrör 

Publicerat 19 april, 2021

I sommar förbjuds sugrör tillverkade av plast inom EU. I stället ska mer cirkulära alternativ ersätta miljöboven, som exempelvis sugrör tillverkade av papper med ett vätskeskyddande lager av cellulosa och lignin.  

80–85 procent av skräpet i haven i EU består av plast och 50 procent av det är engångsartiklar. För att drastiskt minska på nedskräpningen och skona miljön beslutade EU att införa ett direktiv för engångsplast som träder i kraft sommaren 2021. Direktivet innebär många förändringar, både för producenter och privatpersoner. Bland de nio engångsprodukter av plast som förbjuds finns förutom sugrör bland annat bomullspinnar, bestick, tallrikar, ballongpinnar och dryckesbehållare. 

Många restaurangkedjor har redan ersatt plastsugrören mot nya i papper. De är dock kostsamma och har en lägre vattenstabilitet.  

Tre fördelar med yta innehållande lignin 

I en vetenskaplig artikel från avdelningen för Materials Science and Engineering på University of Maryland beskrivs ett kostnadseffektivare förslag som också har bättre vattenresistens.  

I studien har forskare tittat närmare på hur papperssugrören skulle kunna ersättas med cellulosa- och ligninförstärkta kompositstrån. 

Slutsatsen de landat i är att dessa kompositsugrör har flera fördelaktiga egenskaper jämfört med pappersstrån. Närmare bestämt listar de tre: utmärkt mekanisk prestanda, hög hydrostabilitet och låg kostnad.  

Tillverkningen 

Det cellulosa och ligninförstärkta kompositstråt tillverkas genom att rulla upp en våt film gjord av cellulosamikrofibrer, cellulosananofibrer och ligninpulver, som sedan bakas i ugnen vid 150 grader. När det bakas smälter ligninet och infiltrerar det i mikro-nanocellulosa nätverket. Det fungerar då som ett bindemedel som förbättrar den mekaniska styrkan och de hydrofobiska egenskaperna i sugröret. 

Studien hittar du här.