Lignin används för att skapa skum som är fritt från giftiga kemikalier
Publicerat 14 september, 2021
En amerikansk forskargrupp vid Institutionen för fordonsteknik vid Clemson University har med hjälp av lignin utvecklat ett nytt sätt att göra polyuretanskum helt utan giftiga kemikalier.
Teamet vid Clemson University i South Carolina, USA, kallar sin uppfinning nonisocyanatpolyuretanskum eller NIPU-skum eftersom inga isocyanater används i tillverkningen. Isocyanater är en typ av kemikalie som ofta används vid tillverkning av traditionella polyuretanskum.
– Den allra största fördelen med NIPU-skummet är att det ersätter den riktigt giftiga delen vid tillverkning av polyuretaner, säger James Sternberg, senior forskare vid Clemson University i en artikel på universitetets webbsida.
– När du ser någon spruta skumisolering i ditt hus eller spruta en polyuretanbeläggning på något, är de som utför arbetet klädda i full skyddsutrustning. Det är för att en av komponenterna som används är riktigt dålig för dig, riktigt giftig, fortsätter han.
Hållbar produkt
Srikanth Pilla, professor i fordonsteknik, chef för Clemson Composites Center och den som leder forskargruppen menar att teamet inte exakt visste vad slutprodukten skulle bli när de påbörjade sitt arbete.
– Målet var att skapa ett polyuretanskum med lignin med hjälp av ett tillvägagångssätt som skiljer sig från vad andra har tidigare gjort och samtidigt göra det till hållbart och 100% biobaserat, säger han.
Prisvinnande skum
Nu har NIPU-skummet belönats av U.S. Environmental Protection Agency med Green Chemistry Challenge Award 2021.
– Den verkliga innovationen i den här kemin ligger i bildandet av reaktiva prekursorer som använder giftfria och 100% biobaserade reagenser enligt EPA, Environmental Protection Agency.
Enligt forskarteamet finns en stor efterfrågan från marknaden på deras skum och att de nu arbetar vidare för att se hur skummet kan användas i olika typer av applikationer.
Läs hela artikeln här.