KTH-studenter fick upp ögonen för lignin

KTH-studenter fick upp ögonen för lignin

Publicerat 8 oktober, 2019

Den 2 oktober besökte ingenjörsstudenter från KTH testanläggningen för lignin i Bäckhammar – LignoCity. Besöket bjöd på en stor dos framtidstro samt insikter i branschen och om möjligheterna till en framtida karriär i regionen.

LignoCity var ett av stoppen under en tvådagars studieresa till Värmland. Förutom en guidning vid anläggningen i Bäckhammar fick studenterna från KTH veta mer om Stora Ensos arbete på Skoghalls bruk och Karlstad Research Center.

– Ni befinner er i centrum av den nordiska bioekonomin. Här finns bruken, skogen och kunskapen. Dessutom lever vi i en tid där det är helt rätt med företag inom det gröna området. Det ger en chans att realisera drömmarna om att vara fossilfri- och plastfri, sade Erik Dahlén, innovationsrådgivare vid Paper Province, som hälsade dem välkomna till anläggningen.

Jobben finns i Värmland

Eleverna hade många frågor kring bioekonomi och framförallt ligninets användningsområden.

– Många vill göra förändringar i sin livsstil för ett bättre klimat. Men skaffar ni jobb i vår region har ni verkligen chansen att göra skillnad genom att arbeta med innovationer som leder till en grönare värld, infogade Erik Dahlén.

Den utbildning som eleverna går handlar om makromolekylära fibrer, bland annat cellulosa och lignin. Ofta är det miljöintresset som lockar till utbildningen, men även möjligheten att arbeta inom branscher som textil och energi.

– Eleverna är sugna på skogsindustrin, men vi kan inte erbjuda de arbetsplatserna i Stockholm. Så vägen till roliga jobb är att bege sig till Värmland, säger sade Monica Ek, professor vid KTH och initiativtagare till resan och fortsatte:

– Ett samarbete mellan KTH och Paper Province är A och O om vi ska ha duktiga utbildade ungdomar i de här branscherna.